Motoristické oblečenie. Pohodlné a bezpečné zároveň

by spravca

Jazda na motorke je pre veľa ľudí životným štýlom. Rýchlosť a sloboda sú jedinečné pocity, ktoré opantajú človeka na celý život. Pre bezpečnú a pohodlnú jazdu je potrebné myslieť na správny výber moto oblečenia.

Motoristické prilby

Nevyhnutnou časťou oblečenia pre motorkárov sú prilby. Bez nich by jazda bola neuveriteľným rizikom pre jazdca i spolujazdca. Na bežné jazdenie vám stačia moto prilby otvorené alebo vyklápacie. Ak sa venujete jazde na motorke profesionálne a zúčastňujete sa motokrosov, zabezpečte si enduro helmu. Základným parametrom pri výbere prilby je veľkosť hlavy. Zmerajte si preto presne váš obvod hlavy. Prilby musia spĺňať požiadavky na bezpečnú jazdu na verejných komunikáciách. Homologizácia vám zaručí, že helma tieto požiadavky spĺňa. Jej označenie nájdete vo vnútornej časti prilby.

Motoristické oblečenie

Moto oblečenie si vyberajte podľa typu vašej motorky. Na skútre a krátke vzdialenosti vám stačí bunda s chráničmi. Ak jazdíte na motorke častejšie a na dlhé vzdialenosti, investujte do kvalitnej kombinézy. Textilné kombinézy sú pohodlnejšie a majú termoregulačné vlastnosti. Naopak kožené kombinézy sú štýlové, lepšie ochránia pred pádom a zvyšujú aerodynamiku jazdy. Ich nevýhody zistíte pri dlhej jazde alebo ak zmoknete. Oba typy kombinéz a veľký výber ich dizajnov nájdete na internete. Internetový obchod inSPORTline patrí medzi špičkových predajcov športových pomôcok a vybavenia, vďaka čomu si môžete dopriať pravidelný pohyb doma i v prírode!

Topánky a chrániče

Nižšie typy motoristických topánok sú určené na občasné jazdenie. Majú nižšiu hmotnosť a sú pohodlné. Vysoké moto čižmy lepšie zafixujú nohu a sú maximálne bezpečné. Membrána v topánkach vám zabezpečí ich nepremokavosť. Motorkárske bundy bývajú bežne vybavené chráničmi lakťov, ramien a chrbtice. Na nohaviciach sú chrániče zabudované do oblastí kolien a bedier. Najviac chránená by mala byť vaša chrbtica. V tomto prípade je dobré zainvestovať do samostatného špeciálneho chrániča, ktorý si na chrbát pripevníte. Nezabudnite ani na rukavice. Víkendovým jazdcom stačia kožené bezprstové rukavice. Do každého počasia sa hodia rukavice celé vyrobené z kože a opatrené nepremokavou membránou.

 

 

 

You may also like