na elektromobile do Chorvátska

Trúfnete si na elektromobile do Chorvátska? Ako naplánovať cestu

by spravca

Elektromobily sú v dnešnej dobe mimoriadne obľúbené a rozhodne sa niet čomu čudovať. Nezaťažujú totiž životné prostredie, sú maximálne ekologické a zároveň vám dokážu ušetriť aj množstvo času a v neposlednom rade financií.

Ak sa chystáte na letnú dovolenku do Chorvátska, môžete ísť, samozrejme, aj na elektromobile. V tomto prípade je však veľmi dôležité plánovanie. Je potrebné naplánovať si nabíjanie auta a čo najvýhodnejšie trasy. Môžete si vybrať konkrétne z dvoch trás. Jedna ide cez Rakúsko a druhá cez Maďarsko.

Ak sa rozhodnete pre rakúsku trasu, počas cesty vás čakajú mnohé nabíjačky, čo je rozhodne výhodné. Musíte však počítať s tým, že sú prevažne platené. Cez túto trasu môžete rátať aj s väčšími kolónami a zápchami.

V prípade, že chcete ísť cez Maďarsko, dobre si naplánujte dojazd elektroáut. V prvej polovici cesty je totiž táto trasa oveľa menej pokrytá nabíjačkami. Zároveň je však táto maďarská trasa výrazne úspornejšia a kratšia. Väčšina nabíjačiek je aj zadarmo, čo je rozhodne výhodné.

Vyrazte skoro ráno

Dôležité tiež je, aby ste si privstali. Aj keď sa vám možno z dobre vyhriatej postele nebude chcieť vstávať, obetujte sa. Môžete sa tak totiž vyhnúť zápcham a veľkej premávke. Cesty sú v noci výrazne prázdnejšie a nabíjačky sú prázdne. Nestane sa vám tak, že by bola nejaká obsadená. Odporúčame vám však vyraziť vždy s plne nabitým elektromobilom. Na nabíjačke nezastavujte až v čase, keď nebudete mať žiadny dojazd. Dobre si to premyslite skôr. Je totiž možné, že cez deň môže byť nejaká nabíjačka obsadená a vy tak budete musieť ísť na ďalšiu aj niekoľko kilometrov.

Vždy sa môžete poradiť aj s ľuďmi, ktorí túto cestu už absolvovali. Rozhodne však ide o úsporné riešenie a nebudete musieť platiť stovky eur za benzín. Nezabúdajte, že diaľnice v Chorvátsku sú spoplatnené. Zoberte si tak so sebou dostatočný balík financií.

You may also like